Jože P. Damijan: pri privatizaciji NKBM stvari zelo smrdijo

19. Nov 2014 08:42

nkbmDr. Jože P. Damijan opozarja na konflikt interesov pri privatizaciji državne NKBM. Kot navaja, je Slovenski državni holding (SDH) za svetovalca pri prodaji NKBM najel družbo Lazard Frères, ki je del skupine Lazard, ki ima 6-odstotni lastniški delež madžarske OTP banke, ki je po pisanju medijev najresnejša interesentka za nakup NKBM. SDH-ju torej pri prodaji NKBM svetuje podjetje, ki je lastniško povezano s potencialnim in najresnejšim kupcem NKBM. Ob tem pa se postavlja vprašanje, kako dobro se lahko svetovalna družba Lazard Frères pogaja o ceni s “svojo mamo”, družbo Lazard?

Damijan opozarja še na eno dejstvo. Banko smo namreč konec lanskega leta davkoplačevalci prisilno dokapitalizirali z 870 mio evrov, najvišja ponujena cena za banko s strani madžarske OTP banke pa naj bi znašala zgolj 150 mio evrov. Torej si bomo s prodajo poplačali zgolj eno sedmino vložka, ki smo ga lani dali v banko.

Če bi NKBM prodali pred lansko dokapitalizacijo za 1 evro, bi bil to za državo Slovenijo in za davkoplačevalce dober posel. Toda darilo kupcu v višini 710 mio evrov res niti od daleč ni podobno dobremu poslu. Po nobenih še tako kreativnih standardih.

Damijan sicer zagovarja privatizacijo bank, vendar ne pod katerimikoli pogoji in ne po “likvidacijskih” cenah. Stvari očitno smrdijo.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]