Jože P. Damijan: “stavim 70% na razpad EU”

23. Sep 2016 08:37

Ni treba biti prerok, da bi napovedali, kako se bo zadeva končala. Če se bo gospodarska stagnacija v Evropi nadaljevala še nekaj let, bo EU politično pač sledila jugoslovanski poti. Jugoslavije ni razbila smrt diktatorja, pač pa desetletje globoke gospodarske krize (od dolžniške krize prek neuspešne stabilizacije do še manj uspešne gospodarske reforme). Ne pozabite, da se je po Titovi smrti Jugoslavija iz vidika političnega upravljanja obnašala podobno formalno demokratično decentralistično (rotirajoča predsedstva), vendar z močno vlogo ene republike (Srbija), kot se obnaša EU v zadnjem desetletju (le Srbijo zamenjajte z Nemčijo, Beograd pa z Brusljem in Frankfurtom).

Toda južne slovanske narode je družilo še slovansko poreklo, skupne lingvistične korenine, skupna vojska in negovan strah pred zunanjim sovražnikm ter skrbno dozirana filozofija bratstva in enotnosti. V primerjavi z “jugo vezivom” je EU zgolj “skupina občanov”.

Tako med drugim v tokratnem zapisu z naslovom Zbogom EUgoslavija stanje v EU pokomentira Jože P. Damijan. EU se namreč nikakor ne more izvleči iz gospodarske krize poleg tega pa jo je v zadnjem času doletela še begunsko migrantska kriza. Obeti za EU kot vse kaže niso dobri…

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]