Jože P. Damijan: Vse skupaj spominja na ekonomski sadomazohizem

23. Apr 2013 09:03

Dolgo časa je trajalo, da je dozorelo spoznanje, da politika varčevanja ni več pravi odgovor. K temu je, kot piše Jože P. Damijan, morda prispevalo tudi odkritje napake v izračunih nekdanjega prvega ekonomista IMF, prav gotovo pa je razlog za omenjeno spoznanje tudi povratek recesije v evro območje. O tem, zakaj politika varčevanja v pogojih skupne valute ne more uspeti in zakaj ta nujno vodi v bankrot držav je nedavno dobro obrazložil David Graeber, katerega izjavo Damijan tudi povzema.

Sam pa dodaja, da se posamezne države z evrom, ki se znajdejo v težavah, enostavno ne morejo rešiti, kajti odvisne so od tega, ali jih bodo preostale države reševale ali ne. Tega se zavedajo finančni trgi, posledično rastejo cene zadolževanja, države zato vse večji del proračuna namenjajo za odplačilo obresti ter vse bolj režejo javne izdatke, gospodarstvo se zato krči, z njim pa tudi davki in prilivi proračuna, država mora še bolj varčevati pri javnih izdatkih, kar jo še bolj žene recesijo in bankrot, hkrati pa se dolg še bolj povečuje.

Gre, kot pravi, za “hudičevo spiralo” navzdol, ki jo na koncu plačajo predvsem socialno šibkejši sloji. Vse skupaj pa spominja na ekonomski sadomazohizem.

Oznake:, , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]