Kaj je botrovalo volilnemu porazu Socialnih demokratov?

18. Jul 2014 07:07

game_overSD je celo pod Dejanom Židanom, politikom, ki sicer v javnosti konstantno uživa visoko podporo, na predčasnih voltivah uspela doseči le 6% volilnih glasov. To je približno enak odstotek, kot rivalska Združena levica, ki je v zadnjih dneh predvolilne kampanje tako uspešno mobilizirala volivce. O zmagi, na katero je kazalo, ko se je stranka pod Igorjem Lukšičem po padcu Janševe vlade še odločala med stabilnostjo in odhodom na predčasne volitve, ni bilo ne duha ne sluha. Kaj je torej botrovalo takšnemu porazu?

Jin vidi prvi razlog v tem, da je bila SD vladna stranka, ki je bila v preteklosti  v odgovornem položaju; lahko je odločala in volilno telo, naveličano slabega vodenja države,naj bi ji to zamerilo. In svoj glas dalo novincu. Za nastopom Mira Cerarja in njegove SMC, je na sredini zrasla neka skorajda nova LDS in volivci so to pograbili.

Na minulih volitvah je torej večino volivcev mobilizirala Stranka Mira Cerjarja, s čimer naj bi SD izgubila vse možnosti za zmago. Tu pa je še Združena levica. Z njenim pojavom naj bi po mnenju blogerja Dejan Židan moral zavzeti bolj ostro socialdemokratsko retoriko, kar je sredinske volivce morebiti celo odbilo, ni pa pobralo vetra iz jader ZL.

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]