Kako so o vzponu Hitlerja poročali slovenski mediji

12. Okt 2018 08:37

V tujih medijih je bilo med vztrajnim Hitlerjevim vzponom zaslediti mnoge šaljive prispodobe z Napoleonom in roganje, češ, da je klovn in karikatura samega sebe. A ko je prevzel oblast, so novinarji in poročevalci zamenjali ploščo in brkatega Avstrijca vzeli prekleto resno.

Tudi slovenski časopisi, ki jih je bilo v dvajsetih in tridesetih mnogo, so poročali o “dogodivščinah” v Nemčiji in z vsakim mesecem je Slovencem postajalo jasno, da Adolf Hitler ni nekdo, ki bo po nekaj zdrahah in polomu na volitvah izginil v meglici preteklosti. Poglejmo, kako so o Hitlerjevem vzponu poročali slovenski mediji.

Prva omemba Adolfa Hitlerja v slovenskem časopisju se pojavi 7. decembra 1922, ko tržaški list Edinost objavi daljšo novico o borbi proti fašizmu v Nemčiji. Novica govori o aretaciji Hermanna Ehrhardta, weimarskega komandirja, ki je München obiskal v času množičnih nacionalno-socialističnih zborovanj, ki jih je organiziral Hitler. Časopis citira Hitlerja, ki je rekel, da se nemški narod ne da internacionalizirati po ukazu Francije in da se bo moral nemški narod zateči k samoobrambi, če ne bo mogel ostati nemški. Zanimivost: Ehrhardt je bil tri leta po puču Hitlerjev protikandidat za predsednika nacistične stranke, a neuspešno. Bil je tudi na seznamu noči dolgih nožev, a je uspešno pobegnil v Avstrijo… več piše Renton

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]