Kdo bi si mislil, da prisluškujejo

11. Jun 2013 13:34

Pred dnevi je odjeknila novica o spornem nadzoru ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), ki naj bi bila priklopljena na strežnike največjih spletnih podjetij in zapisovala ter analizirala podatke. Sporni nadzor je razkril Edward Snowden, nekdanji uslužbenec Cie, ki je po zadnjih informacijah izginil iz hotela v Hongkongu, kjer je prebival od maja meseca.

Sašo Ornik – Jin v tokratnem zapisu piše, da je tako imenovana vojna proti terorizmu v ZDA na stežaj odprla vrata državnemu nadzoru nad življenji navadnih posameznikov, vse v imenu nekaj več varnosti v zameno za nekaj manj svobode. Po njegovem mnenju ni razkritje nobeno presenečenje, je pa večje presenečenje, kako mirno se v tisti deželi svobode krepi moč države.

Med drugim dodaja, da ne le nadzor nad komunikacijami in razvejana mreža obveščevalnih služb, tudi mučenje in izvensodno ubijanje ter vojna z brezpilotnimi letali, so dokazi večje moči države, ki si lahko privošči vedno več. Meni, da se moramo tudi v Sloveniji vprašati, v kakšnem svetu živimo.

Oznake:, , , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]