Kdo bo plačal zmago rumenih jopičev?

7. Jan 2019 15:33

Rumeni jopiči so že osmi vikend zapored protestirati v Franciji in tudi v Londonu. Nezadovoljni državljani ne popuščajo s pritiskom, kar je vidno tudi na ulicah. Čeprav so protesti v glavnem misli, pa se vmes dogajajo tudi požigi policijskih vozil ali barikad. 

Tudi Facebook stran “Jezna Francija” je objavila pismo predsedniku Emmanuelu Macronu. Znotraj tega zahtevajo referendum za izstop iz EU in odstop predsednika, ki ga trenutno 7,5 odstotkov Francozov ne podpira. Takole dogajanje povzema Zdravo Slovenija:

Še zdaleč pa vsa francoska javnost ne podpira protestov rumenih jopičev. Označujejo jih za »marginalce«, ki rušijo državne institucije. Rumeni jopiči trdijo, da ne protestirajo predvsem tisti, ki trenutno udobno živijo na račun sistema. Kljub temu pa bodo izkoristili nižje davke, če jih bodo rumeni jopiči izborili na ulicah.

Rumeni jopiče nekateri obtožujejo tudi, da niso »ekološki«. Odgovarjajo, da električni avtomobili niso ekološki, dokler zaradi dobička uničujejo nove avtomobile.

Najpomembnejše vprašanje je postavil Andre Vltchek: »Kdo bo plačal zmago francoskih rumenih jopičev?« Neodvisni novinar in avtor raziskovalnih knjig do podrobnosti pozna umazane posledice evropske kolonizacije, ki se še ni končala. Vltchek podpira upor proti evropskim elitam, a opozarja, da odstop Macrona ne bo pomenil nobene spremembe. Rumenim jopičem pojasnjuje, da Francija kot članica NATA ne bo zmanjšala vojaškega proračuna, da bi nahranila uboge in lačne.

Pričakovati kaj takega, pravi, je otročje. Kdaj je turbo-kapitalizem upošteval ljudi? Seveda, nikoli. Vltchek rumene jopiče nagovarja iz Vietnama, ki je občutil brutalne umore, kraje in posilstva s strani Francije. Vltchek piše, da dokler družba ne bo temeljila na človeški enakosti, bo pokvarjena francoska elita kradla po svetu, da z drobtinami s svoje bogataške mize pomiri razjarjene domače množice.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]