Koalicija od A do Š: Vse naše dosedanje vlade so bile zelo svobodomiselne

25. Jul 2018 06:07

Če nas čakajo nove volitve, bo Miro Cerar edini predsednik vlade, ki je predčasno odstopil, na koncu pa najdlje vladal.

V nekem trenutku se mi je dozdevalo, da se je bila NSi res pripravljena priključiti petorčku levosredinskih strank (LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB). Ne samo zato, ker jim je programsko usklajevanje od neke točke naprej teklo kar solidno, temveč tudi zato, ker so bili povabljeni v koalicijo že ob zmagi SMC na prejšnjih volitvah, pa na koncu tudi ni prišlo do dogovora. Dvakrat pa ja ne bodo odigrali tako podobnega scenarija, sem si mislila.

Da se je toliko strankam uspevalo usklajevati in iskati rešitve, je bilo videti prav spodbudno — četudi vemo, da so v ozadju čisto enostavne kalkulacije s seštevanjem in množenjem in osebni interesi oz. interesi vodstev strank.

Kakorkoli: usklajevanje sem razumela v duhu, češ, “delamo za dobro volivcev” — in med temi jih ni malo, ki pogajanja leve sredine vidijo kot odgovoren odnos do situacije, v kateri smo se znašli.

KDO SO NAJŠIBKEJŠI ČLENI?

Toda nekdo ali nekaj — morda neko nenadno spoznanje — je to odločitev NSi preprečila. Predsednik stranke Matej Tonin, ki je hkrati tudi (začasni) predsednik Državnega zbora, je sporočil, da se NSi umika iz te faze pogajanj. Kot razlog je navedel skrb, da takšna koalicija, v kateri je čutiti trenja že sedaj, ne daje dovolj trdnih obetov za zanesljivo vodenje potencialne vlade do konca mandata… v nadaljevanju piše Darinka Pavlič Kamien

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]