“Konkurenčnosti ni mogoče doseči samo z nižanjem davkov”

20. Jul 2013 08:42

Nek podjetnik, ki ima nesramno veliko denarja, se je nedavno hvalil na vprašanje znanca, zakaj ima vse zaposlene na minimalcu. Ta mu je brez zadrege odgovoril, da je to v Sloveniji najlažji način, da obogatiš. In, če ne bi bilo davkov in prispevkov, kaj bi šele potem počeli turbo kapitalistični podjetniki, ki zasledujejo čim večje kratkoročne kapitalne donose brez oziranja na to, kaj se dogaja s človeškimi viri oziroma zaposlenimi.

S to anekdoto pričenja svoj zapis Rafael Zupančič, ki meni, da bomo po tem principu konkurenčnost Slovenije dosegli le tako, da bodo delodajalci morali preselili vsa podjetja na Kitajsko in druge vzhodno azijske države ter odpustiti za njih predrago delovno silo – tam ljudje namreč delajo trdo za nekaj 10 dolarjev na mesec.

Bloger meni, da se je sedanja vlada težav lotila realno in postopno brez demagogije, vsakodnevnega medijskega bombardiranja prebivalstva in brez populizma, ki je vnašal strah med ljudi. Gospodarstvo bo okrevalo postopno le, če bodo na odgovornih položajih ljudje, ki imajo tudi občutek za javno dobro in premorejo toliko empatije in socialnega čuta, da jim ni vseeno kaj se dogaja s Slovenijo in njenim prebivalstvom tako na državnem kot lokalnem nivoju.

Oznake: , , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]