Krediti v CHF in tožbe proti bankam: skok tečaja švi­car­skega franka je bil pač eden od »črnih labo­dov«

8. Jan 2018 07:07

Ko so pred leti mnogi najemali dolgoročne kredite vezane na tečaj švicarskega franka, je bilo od njih pogosto slišati, kako ugodno posojilo da je to. Nekaj let kasneje je prišlo do preobrata. Sledil je namreč skok tečaja švicarskega franka, s posegi Švicarske centralne banke, in naenkrat je kredit postal izjemno drag.

Zgodila se je afera, ki dobiva svoje epiloge na sodiščih. Kreditojemalci namreč tožijo banke, ki da jih o velikem tveganju niso informirale.

Sicer je težko verjeti, da večina izmed teh kreditojemalcev ni vedela kakšno je tveganje, ne glede na to kaj so (niso) slišali v banki. Šli so vendarle v “drugačno” vrsto kredita. In o nečem drugačnem se človek, predno se poda v “avanturo”, običajno vendarle vsaj malo informira. Nato so se odloči, da sprejmejo valutno tveganje.

In žal se je tem kreditojemalcem zgodil “črni labod”. Dogodek, ki ga takrat ni pričakoval/napovedoval nihče. O tem, kako težko je napovedovati finančno prihodnost in o “črnem labodu” tečaja CHF pišejo na blogu Finančni periskop.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]