LDS 2.0? Mogoče. A kaj potem?

30. Jun 2019 06:23

Zapisano je to, kar že sam dolgo trdim. Da obstaja volilno telo nekdanje LDS, ki se po zatonu te stranke premika sem ter tja in išče nove obraze in poganja instant stranke.

Večer:

Politična sredina, sestavljena iz štirih liberalnih strank, Liste Marjana Šarca (LMŠ), Stranke modernega centra (SMC), Stranke Alenke Bratušek (SAB) in Demokratične stranke upokojencev Slovenije (Desus), ki spadajo pod okrilje evropske liberalne družine ALDE, v Sloveniji po nekaterih ocenah tehta med 25 in 35 odstotki volilnega telesa. Majske evropske volitve so pokazale, da je ta četverica strank skupaj nabrala 26,75 odstotka glasov. Podoben izračun za lanske predčasne parlamentarne volitve pokaže na še boljši skupni rezultat – 32,39 odstotka.

Gre za liberalno, bolj zmerno volilno telo, ki pa ni stanovitno v svoji podpori. Namesto, da bi vztrajalo pri eni stranki, hitro poišče novega rešitelja. Spomnimo se, da je Pahorjev uspeh s SD leta 2008 bil posledica prehajanja dela tega volilnega bazena k njemu, morebiti je tudi Janša leta 2004 uspel zaradi tega. Ti ljudje so ključni, saj podprejo tiste stranke, ki so potem najbolj primerne za sklepanje koalicij…piše Sašo Ornik – Jin

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]