“Lepota” trgovinske vojne

20. Jun 2018 13:57

V zadnjih mesecih, odkar je ameriški predsednik Donald Trump začel vleči protekcionistične gospodarske poteze, je trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko postala povsem realna oz. se je v bistvu na nek način že začela.

O tem tokrat na svojem blogu piše dr. Jože P. Damijan: Redkokdaj se teorija in realnost tako ujameta kot v primeru trgovinske vojne med državami. Ko ena država začne z uvedbo zaščitnih ukrepov, druga se odzove z enakimi povračilnimi ukrepi, nato prva še poveča obseg zaščitnih ukrepov, druga prav tako … in tako, dokler se trgovina drastično ne zmanjša. Poglejte šolski primer trgovinske vojne na primeru ZDA in Kitajske (vir: Finance):

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek ukazal pomočnikom za področje trgovine, da sestavijo seznam kitajskih izdelkov v vrednosti 200 milijard dolarjev, ki bi jih ocarinili z dodatnimi desetimi odstotki, poroča Politico.

Trump je z novimi carinami zagrozil v luči kitajske napovedi, da se bodo odzvali na Trumpovo prvotno uvedbo carin na 50 milijard kitajskih izdelkov. “Najnovejša dejanja Kitajske jasno kažejo na odločnost, da ZDA zadržijo v slabšem položaju, kar se odraža v našem visokem trgovinskem primanjkljaju v višini 376 milijard dolarjev,” je dejal Trump.

Na kitajskem ministrstvu so v odzivu dejali, da se bodo odzvali s protiukrepi.

V nadaljevanju sta dve sliki, s katerima sem včasih študentom teoretično razlagal ekonomiko trgovinske vojne, ki jo je ena država začela z namenom, da bi z uvedbo zanjo optimalne carinske stopnje maksimirala svojo blaginjo na račun druge države… nadaljevanje na Damijanovem blogu

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]