Malo po orwellovsko: vsi smo enaki, le da so eni bolj enaki kot drugi!

9. Apr 2014 18:51

zivaliBegson 13 nam postreže s kratko obnovo Orwellove živalske farme in opozori, da vsaka podobnost z resničnim življenjem ni zgolj naključje:

Ko živali prevzamejo oblast, se stvari sprva obrnejo na bolje. Postavijo se nova pravila, ki zajemajo bistvo revolucije in zagotavljajo uspešno ter samozadostno življenje. In tako dnevi, tedni, meseci in leta v živalskem kraljestvu potekajo precej mirno. Pravila pa se počasi spreminjajo, a jih nekritične živali s slabim spominom vedno sprejmejo brez hujših pripomb … Konec zgodbe je verjetno poznan vsem: prašiči se postavijo na dve nogi in v roke vzamejo biče.

In nauk zgodbe: Težava pri celotni zgodbi ni ne v tistih, ki so najbolj oblastni (prašiči), ne v tistih, ki so popolnoma brez lastne hrbtenice (ovce). Glavna težava je v ostalih živalih, tistih, ki so dovolj pametne in spretne, da bi lahko ustvarjale in spreminjale svet. Ko bi se le zavedle svojih sposobnosti in bi vsaj delček svojega lagodnega življenja brez pretresov zamenjale za nekaj družbene odgovornosti … Kdo ve, morda bi jim nekoč prisluhnile tudi ovce!

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]