Milanovićev recept za znižanje neenakosti v Sloveniji že deluje

3. Jan 2017 07:07

Branko Milanović je srbsko-ameriški ekonomist, ki je bil v letu 2016 izbran za “avtorja najbolj pomembne krivulje leta 2016“. Krivulja plastično pokaže, da so glavni zmagovalci globalizacije predvsem prebivalci Kitajske in Indije, glavni “luzerji” pa srednji razred v razvitih državah, t.i. “elephant curve“.

Sicer pa je bil Milanović dobri dve desetletji ključni ekonomist na Svetovni banki za področje neenakosti.  Na to temo je tudi njegov nedavni članek v The Globalistu, kjer predlaga recept za znižanje močno povečane tržne neenakosti v razvitih državah.

Povzema ga dr. Jože P. Damijan:

Ker je neto neenakost (neenakost po davkih in redistribuciji) težje zmanjšati zaradi odpora elit proti višjim davkom in bolj obsežni redistribuciji, Milanović pravi, da je treba zmanjšati neenakost, ki nastaja zaradi tržnih sil (dohodkov in premoženja). Predlaga dva ukrepa.

Prvič, zmanjšanje neenakosti premoženja, kjer predlaga višji davek na dediščine, delno razdelitev delnic delavcem (delavski delničarski kapitalizem) in spodbude prebivalstvu, da dlje časa držijo delnice. In drugič, državno financirano izobraževanje na vseh ravneh, ki bi omogočilo vsem boljše izhodišče za višje dohodke in s tem samo po sebi imelo izenačevalni učinek.

Zanimivo pri Milanovićevem receptu pa je… nadaljevanje na blogu, kjer Damijan obrazloži kako vse to v Sloveniji že imamo.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]