Motnje in alkohol ogrožajo mlade voznike: največ smrtnih žrtev poleti

11. Avg 2016 08:37

Globalno poročilo Svetovne zdravstvene organizacije o varnosti v prometu, poročilo Evropskega centra za spremljanje prometne varnosti ter ugotovitve raziskave, v kateri je junija 2016 sodelovalo 6500 mladih Evropejcev in 5,5 milijona sodelujočimi v spletnih raziskavah v več kot 40 državah, kažejo nekaj zaskrbljujočih podatkov.

Raziskave kažejo, da so po vsem svetu prometne nezgode glavni vzrok smrti mladih ljudi, poleti pa na cestah umre več 18 do 24 let starih udeležencev v prometu kot v kateremkoli drugem letnem času.

V Evropi 18- do 24-letniki predstavljajo 8 odstotkov celotne populacije in obenem 15 odstotkov vseh smrtnih žrtevv prometnih nezgodah. Poleti je še slabše, saj ta starostna skupina predstavlja kar 21 odstotkov vseh smrtnih žrtev.

Tvegano vedenje je ključni dejavnik črne statistike, ki med drugim kaže, da je od leta 2004 do 2013 v Evropski uniji na cestah izgubilo življenje 62.000 mladih. Po poročilu Evropskega centra za spremljanje prometne varnosti so nezbrano spremljanje dogajanja na cesti, vožnja pod vplivom različnih substanc ter stres in motnje med najpogostejšimi dejavniki prometnih nezgod, v katerih so udeleženi mladi vozniki… nadaljevanje na blogu Cestni dirkač.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]