Nigel Farage pred veliko zmago na evropskih volitvah

23. Maj 2019 08:02

Na hitro sestavljena stranka Brexita je tik pred bleščečim rezultatom na volitvah v evropski parlament, tri leta potem, ko so Britanci na referendumu izglasovali izstop iz Evropske Unije.

Po anketi Opinium za časopis Observer, bi na volitvah v evropski parlament za Brexit party glasovalo 34%, Laburiste bi podprlo 20%, medtem ko so konservativci Therese May na borih 12%.

S tem Britanci očitno sporočajo svojim elitam in glasnim zagovorniko obstanka v Uniji, da niso zadovoljni. Celo tako nezadovoljni so, da so pripravljeni sodelovati na volitvah v institucijo povezave, iz katere hočejo izstopiti.

To ima lahko daljnosežne posledice za britansko politiko. Očitno je, da politične elite delajo na tem, da bi izstop Združenega kraljestva iz Evropske Unije preprečile. Temu služijo neuspešna pogajanja in nenehno zavlačevanje. Na koncu te igre je drugi referendum, s katerim bi izničili rezultat prvega. Po domače, ljudje naj hodijo na referendume tako dolgo, dokler ne izberejo prave rešitve. Toda, posledica je padanje podpore konservartivcem in porajanje novih političnih sil. Niger Farage je le prvi obraz tega premika, ki lahko privede do tega, da bodo Britanci sčasoma na oblast dobili zelo radikalno politično stranko, ki bo povsem nepripravljena na dialog z drugimi Evropejci. Kaj, lahko dobijo svojo lastno verzijo Donalda Trumpa…piše Sašo Ornik – Jin

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]