Austrija, hvala ti za kruh!

4. Feb 2014 08:37

protest_apace“Nikul nam ni tak dobro šlo, ko za cajta Hitlera.“ je ob obujanju spominov rada rekla stara ženička iz Dravskega polja. Pri tem pa, kot piše Branko Cestnik, tudi ni pozabila na gorje, ki ga je njeni rodbini nanesla nemška mobilizacija štajerskih fantov. Tudi ni bila proti Titu. Zanjo je Tito bil mož in pol.

Od kod torej ta “nikul tak dobro”? Zanjo je nemška okupacija bila dobra, ker, kot je še znala pripomniti ženička “Red je bil. Pa cukra pa mesa dosti.” Poleg tega se je spet lahko potovalo v bližnji Gradec tako, da so germanski “red, cuker in meso” spet začeli hipnotizirati kmečke duše z Dravskega polja.

Kot dodaja bloger, ta hipnotični učinek germanskega. Ker Nemci znajo. Ker Nemci delajo. Ker Nemci so pravi gospodi. Ker Nemci so močni. Ker bomo tudi mi splavali, če bomo oprti na Nemce.

In danes leta 2014. Na tisoče mladih in manj mladih s slovenske Štajerske hodi delat v Avstrijo in Nemčijo. A vlada Alenke Bratušek jih hoče tudi na tej strani meje obdavčiti, kar je že obdavčeno onstran meje. Zato so se čezmejni delavci uprli in vprašanje je, če politika onstran Trojan razume vsa podsporočila vzklika enega izmed delavcev, ki so se v protest zbrali v Apačah “Austrija, hvala ti za kruh”.

Oznake:, , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]