O humanitarni in varnostni krizi in zakaj je potrebno začeti govoriti o integraciji

3. Nov 2015 11:42

Mnenja o tem, kaj se dogaja v Siriji, Grčiji, na balkanski begunski poti in še posebej, kako vse to vpliva na Slovenijo imamo vsi. Na to, kako gledamo na celotno krizo, najbolj vplivajo mediji. Pravzaprav smo vsi, ki ne živimo v bližini centrov, kjer je zadržanih največ beguncev, ali pa nekdo iz naše družine bodisi po službeni, bodisi po volonterski poti ne preživlja časa z begunci, odvisni o tega, kaj o vsem skupaj povedo mediji. Slednji pa so žal obviseli v začaranem krogu, v katerem se nenehoma govori o varnostni krizi.

V Sloveniji nimamo varnostne krize. Z varnostnimi vidiki vsega povezanega z begunci se lahko brez velikega medijskega pompa ukvarjajo za to zadloženi organi naše države. V Sloveniji imamo v prvi vrsti in predvsem humanitarno krizo in takšen bi moral biti tudi medijski diskurz.

Zakaj humanitarna in ne varnostna kriza ? Ker gre za ljudi, ki so zaradi mnogih (z nasiljem povezanih) razlogov morali zapustiti svoje domove in v skrajni večini nikogar od nas ne ogrožajo.

Incidentov izjemno malo

Če mediji o varnostni krizi govorijo zaradi tega, ker v zbirnih centrih vidimo občasne izbruhe verbalnega nezadovoljstva in še bolj občasne pretepe, si moramo postaviti nove kriterije za krizo. Glede na vse, kar je večina ljudi, ki jih gledamo zaprte za ograjami v zbirnih centrih doživela, je kakršnihkoli incidentov (če jim sploh lahko tako rečemo) izjemno malo. Zasluga za to gre seveda tudi slovenski policiji in vojski, predvsem pa gre v humanitarni krizi, ki smo ji priča v Sloveniji in drugod za ljudi, ki iščejo mir ali pa bolj dostojno življenje.

Namesto t.i. imenovane varnostne krize, ki povzroča, da se večina slovenske populacije, ki nima neposrednega stika z begunci, le teh boji, bi se morali vsi osredotočiti na to, kako bodo begunci lahko pripomogli k bolj močni in zdravi skupnosti.

Prisotnost (nepotrebnega) strahu, ki je posledica medijskega diskurza, je je v zadnjih dveh tednih v Sloveniji povzročila neverjetno zaskrbljujoč porast simpatiziranja s skrajnimi desničarskimi skupinami, ki zagovarjajo čisto Slovenijo, čislajo posameznike iz zgodovine, ki so zanetili velike konflikte, širijo islamofobijo,  o beguncih pa govorijo kot o živalih, divjakih in teroristih, ki so prišli sem, da uničijo naš miren in čist način življenja.

Kaj pa integracija?

Namesto tega, da govorimo o varnostni krizi, kar ko gre za sovražen govor zgolj naliva olja na ogenj, bi se  morala Slovenija in njeni mediji osredotočiti na integracijo. Ta bo, ko bo v Slovenijo prišlo živeti 2000 + ljudi, iz dokaj drugačnega kulturnega okolja najbolj pomembna.

Mediji in slovenska vlada naj se osredotočijo na razmišljanje o tem, kako bomo brez da bi ljudem povzročali dodatne travme le te sprejeli medse, v šole, službe gledališke ter glasbene skupine, kako se bomo učili novih receptov in razumevanja druge kulture, kako bomo ljudi sprejeli v svojo skupnost.

Anuša Pisanec

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]