O tem, zakaj je Evrovizija vedno politične narave

16. Maj 2016 12:56

eurovision_1Letošnja Evrovizija je (sodeč po javnem mnenju) deležna bistveno več kritik, da gre za dogodek politične narave, kot prejšnja leta.

Tudi jugoslovanska vključitev v ta cirkus leta 1961 je bila čista politična zgodba. Sledila je zmrzali v odnosih Beograda z Sovjetsko zvezo po »invaziji« na Madžarsko in zgodila se je pred otoplitvjo odnosev z Moskvo v času sovjetsko-kitajske »ideološke« vojne, pojasnjuje Nori Profesor.

Bloger se opira tudi na dejstvo, da je televoting brez dvoma političen akt. Recimo, kdo je dal pesmi iz Rusije največ glasov? Belorusija, Azerbajdjan, Moldavija, Latvija, Bolgarija, Armenija, Srbija, Ukrajina, Estonija in Nemčija. Po deset točk so jim namenili Grčija, Ciper, Črna Gora, San Marino, Malta, Slovenija, Izrael, Madžarska in Češka.

Kaj povezuje večino teh držav? Tri zgodbe. Ena je verska, pač pravoslavje, druga pa je obstoj močno govoreče ruske skupnosti ali močna skupina (ekonomskih ali davčnih) emigrantov iz Rusije. Ter seveda – preprosto – zgodovinska in celo današnja politična in/ali ekonomska navezanost na Rusko federacijo.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]