Obeti za 2016: Naprej, vendar s polovičnim “gasom”

12. Jan 2016 08:36

bdp-kordezV začetku letošnjega leta smo lahko nekoliko bolj optimistični, kot smo bili še pred enim letom in bistveno bolj kot pred dvema letoma. Obeti so boljši, vendar ne spektakularni, opisuje Jože P. Damijan.

Po njegovih napovedih se bo gospodarska rast letos ohladila za približno eno tretjino glede na leto 2014. Glede izvoznega povpraševanja so obeti stabilni, kljub globalnemu gospodarskemu ohlajanju. V evro območju naj bi bila gospodarska rast približno na ravni slovenske, toda od naših glavnih trgovinskih partnerjev naj bi solidno rasla le Nemčija, medtem ko naj bi bila rast v Avstriji, Italiji, Franciji in na Hrvaškem za četrtino do polovico nižja od naše.

Ključ ostaja domače povpraševanje, ki je bilo do lani zelo depresivno. Nekoliko optimizma glede slednjega vlivajo podatki iz trga dela, ki kažejo, da se je število brezposelnih lani trendno zmanjšalo za dobrih 8 tisoč, stopnja brezposelnosti je upadla za eno odstotno točko, medtem ko se je število zaposlenih trendno povečalo za dobrih 10 tisoč.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]