Odprto pismo Spomenki Hribar: “Recimo končno bobu bob”

26. Jan 2017 13:23

Spomenka Hribar se je v Mladini v nekaj nadaljevanjih razpisala na temo Pahorjevega vabila doktorici Zori Konjajev, da naj se udeleži “spravnih slovesnosti pred Hudo jamo”.

Spomenka Hribar je nedvomno veliko ime v naboru slovenskih intelektualcev, še zlasti v pred osamosvojitvenem obdobju, je prepričan bloger Rado, a tokrat se z njo ne more popolnoma strinjati. Zato na njo naslavlja odrto pismo:

Spoštovana ga. Spomenka. Recimo končno bobu bob. Sprava po vaši zamisli izpred več kot 30 let je zgrešena zadeva.  Kot ideja je seveda privlačna, a kot takšna ne upošteva družbene stvarnosti. Idejo sprave se mi zdi privlačno primerjati z idejo socializma, ki je sicer odigral pomembno vlogo pri »mehčanju« kapitalizma, a na dolgi rok je bil vendarle preveč utopičen družbenopolitični sistem. Ideja vaše sprave, kot jo razumem, terja od vseh Slovencev, da se o njej izrečejo. Da se priklonijo žrtvam, tudi nasprotne strani.

Komu torej, spoštovana Spomenka, naj se priklonim jaz in komu naj se priklonijo vsi tisti, ki so rojeni po vojni in z krvavim bratomornim spopadom nismo imeli nič? Nikomur! Zavest o žrtvah II. svetovne vojne, kot tudi celotne človekove zgodovine je že tako ob samem rojstvu implementirana v nas. Kot del kolektivnega zavednega, ali kolektivnega nezavednega…

Celotno pismo najdete na blogu.

(foto: alchetron.com)

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]