Oprostitev v zadevi Patria še ne pomeni nedolžnosti obtoženih v slovenskem procesu

31. Jan 2014 08:11

patriaPatria je ponovno postala tema številka ena v Sloveniji. Po tem ko je včeraj finsko sodišče predstavnike Patrie oprostilo vseh obtožb podkupovanja pri prodaji oklepnikov Sloveniji, so se pri nas začele vroče debate kaj to pomeni za proces v Sloveniji.

In medtem ko zagovorniki nedolžnosti Janše, Krkoviča, Črnkoviča in drugih že slavijo pa drugi opozarjajo, da gre pri tem vendarle za proces na Finskem, kjer se ni sodilo našim obtožencem ampak Wiitakorpiju in njegovemu finskemu ožjemu krogu ljudi, pa tudi na določene razlike med finsko in slovensko zakonodajo.

Bloger Rado piše, da je finsko sodišče zgolj ugotovilo, da je v skladu s finskimi standardi premalo obremenilnih dokazov o kaznivosti dajanja podkupnine pri Jorma Wiitakorpiju in drugih njegovih sodelavcih iz Patrie. Niti niso na Finskem sodili Janši, Krkoviču, Črnkoviču in ostalim.

Nadaljuje, da sodišča pri svojih postopkih ne morejo in niti ne dokazujejo “nedolžnosti”, ampak zgolj ugotavljajo morebitno krivdo. Odsotnost dokazov o krivdi še namreč ni dokaz nedolžnosti.

Ne glede na oprostilno sodbo pa po njegovem mnenju ni nobenega dvoma, da je denarni tok iz naslova obljubljenih 21 milijonov evrov stekel v smeri Avstrije in Slovenije in da je pri nekaterih prejem zneskov iz tega naslova že nedvoumno potrjen, dodaja bloger.

Oznake:, , , , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]