J.P. Damijan: opustitev evra je nujna, če želimo ohraniti evropsko integracijo

21. Jul 2015 08:08

euro_obmocjeProjekt evro je državam vzel osnovna orodja za prilagajanje v času krize, medtem ko uporabo skupnih orodij določa Nemčija: bodisi jih je dolgo prepovedovala (omejevanje ECB pri izvajanju njene temeljne funkcije posojilodajalca v skrajni sili) bodisi jih še vedno omejuje (nesmiselna pravila fiskalnega pakta v času krize). Evro je za države v krizi, kot sem že nekajkrat napisal, kot da bi nekomu zvezali obe roki na hrbtu in nanj poslali tolpo huliganov. Evro je glavni razlog, da se evrske države ne morejo odlepiti iz krize.

Kot še piše dr. Jože P. Damijan, ki povzema tudi enega glavnih kritikov evra Paula Krugmana, pa lahkega izhoda iz te situacije ni. Države se namreč nimajo kam vrniti saj nimajo svojih valut, ponovna uvedba lastne valute pa je drag in dolgotrajen postopek.

Toda ni nemogoč ali prohibitivno drag. Evrske države bodo preprosto morale razmisliti o kontroliranem izhodu iz evra piše Damijan. V nadaljevanju pa opiše najbolj logično varianto kontroliranega razpada evro območja.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]