“Polovica državnega proračunskega denarja, namenjenega za raziskovanje, se porabi za plačila dodatkov k plačam”

14. Okt 2014 14:55

studyGospodarska kriza pušča posledice tudi v znanosti. Priča smo upadanju sredstev in razpisov, zaradi česar je vse manj novih in nadomestnih zaposlitev, posledično pa sposobni raziskovalci raje odhajajo v tujino, od koder se redko vračajo.

Kot je prepričan dr. Sašo Dolenc se bo to kmalu poznalo tudi na kakovosti visokošolskega študija in odličnosti raziskovanja v Sloveniji.

Dolenc je tudi prvopodpisani pod aktualno peticijo, kjer predlagajo, da se prednostno udejanji določilo v Državnem zboru sprejetega Nacionalnega programa visokega šolstva 2011–2020, po katerem lahko posamezni raziskovalec ali profesor za svoje delo hkrati iz javnih sredstev prejema le eno plačo oziroma ne več kot sto odstotkov svojega predvidenega dohodka.

Kot je znano, se namreč sedaj približno polovica državnega proračunskega denarja, namenjenega za raziskovanje, porabi za plačila dodatkov k plačam že stoodstotno zaposlenih raziskovalcev in visokošolskih učiteljev. Hkrati se neprestano povečuje število znanstvenikov in profesorjev, ki enako delo kot redno zaposleni opravljajo preko prekernih oblik plačevanja.

Več podrobnosti predstavljajo na blogu Metina lista.

Oznake: , , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]