Ponosni? Na kaj pa? Da je bila Slovenija nekoč zgodba o uspehu?

2. Okt 2018 08:35

Dejstvo je, da nam primanjkuje nacionalnega ponosa in kolektivne samozavesti. Kot kaže, pa tudi mednarodna veljava Slovenije s strani tujine vedno bolj usiha. V kolikšni meri nosijo krivdo posamezne vlade, je posebna zgodba, vendar pa moramo pogledati tudi razvoj Slovenije vse od osamosvojitve.

Po osamosvojitvi je bila Slovenija zgodba o uspehu in našim voditeljem ni bilo treba prosjačiti za bilateralna srečanja svetovnimi državniki. Prav nasprotno! Zdi se celo, da je bilo obiskov tujih državnikov takrat bistveno več kot danes, ugotavlja Kamien komunikacije:

“Danes skorajda ni več zelo visokih obiskov v Sloveniji. Kateri predsednik države ali vlade, kateri kralj ali kraljica nas je nazadnje obiskal? Na hitro se spomnim samo kratke Putinove prisotnosti na slovesnosti ob 100-letnici ruske kapelice na Vršiču pred dobrima dvema letoma. Zaradi tega je bil ves dan ohromljen promet po vsej Gorenjski.”

Tudi ko se slovenski državniki odpravijo v tujino, ne dobijo ravno veliko pozornosti. Zdi se, kot da nekateri mediji o tem celo govorijo v privoščljivem tonu. In vsa ta dejstva zagotovo ne dvigujejo nacionalnega ponosa in kolektivne samozavesti, ki nam ju tako zelo primanjkuje. Vloga pozabljenih luzerjev, odrinjenih v kot, je zelo nehvaležna. Slovenski značaj težave s sposobnostjo, da bi to zapostavljenost vzel kot motiv za nove zmage, trdi blogerka.

 

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]