Predsednika, ki sta spregledala ameriška opozorila

12. Jan 2019 18:02

Hrvaška politika naj bi ponovno razumela, da želi Srbija v miru nadomestiti vse kar je izgubila v vojni, da želi Italija kontrolirati celotno Jadransko morje ter da Slovenija nima druge zunanje politike kot vztrajanje pri izvedbi sporazuma o arbitraži.

Včeraj je v Zagrebu celotno državno vodstvo nestrpno pričakovalo tujega gosta, a prav vsi so poudarjali, da s sporočilom, ki ga prinaša, nimajo nič in da njihovega dela in odgovornosti ne zadeva.

Obiskovalec v Zagrebu je bil Udi Adam, generalni direktor izraelskega ministrstva za obrambo. Njegova sporočila so pojasnjevala, zakaj Izrael Hrvaški ne more prodati vojaških letal. In prav tu postanejo pogovori res zanimivi. Najprej zato, ker se dobri trgovci z orožjem kljub vsem sklenjenim pogodbam odločijo, da ne morejo realizirati dobre pol milijarde ameriških dolarjev vrednega posla in takoj zatem tudi zaradi vesti, da so projekt prodaje ustavile ameriške oblasti. Seveda bi bila povsem možna razlaga, da administracija ZDA ne želi, da izraelska vojska preprodaja stara ameriška letala, saj bi lahko vsi zaslužili več, ko bi hrvaško oblast prepričali v nakup povsem novih in ustrezno dražjih vojaških letal. A vendar se to zdi nekako najlažje ali celo površno pojasnilo.

Zato poskusimo drugje … več piše Borut Šuklje nekdanji minister za notranje zadeve in veleposlanik v ZRJ, danes pa mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]