Predvidljivo zaostrovanje odnosov z Rusijo zaradi zastrupitve bivšega ruskega vohuna v Veliki Britaniji

15. Mar 2018 08:35

Zgodba o v Veliki Britaniji zastrupljenem bivšem ruskem vohunu in njegovi hčerki se razpleta nadvse predvidljivo. Kdo je lahko dvomil, da bodo na koncu obtožili Ruse? Samo zelo naivni ljudje, ki ne poznajo delovanja zahodnih političnih, obveščevalnih in medijskih strojev. O tem, kako nelogično je vse skupaj, sem pisal že pred dnevi:

Mar ni čudno, da bi Rusi tik pred predsedniškimi volitvami in v letu, ko prirejajo Svetovno prvenstvo v nogometu, izvedli atentant na svojega bivšega vohuna in njegovo hčerko, potem, ko je v Rusiji zaradi izdajstva prestajal zaporno kazen in osem let potem, ko so ga zamenjali za nekaj ruskih vohunov, ki so delovali v ZDA? Ni logično, mar ne? Če bi Rusi hoteli, bi ga ubili takoj. A prav to nam skušajo zdaj prodati. Da se je hudobni Putin, ali vsaj nekdo iz ruskih obveščevalnih služb, odločil odstraniti Sergeja Skripala in je s tem še enkrat več dokazal vso zlonamernost ruskega režima.

Vprašanje nikoli ni bilo, ali bodo Britanci Ruse obtožili napada na njihovem ozemlju, vprašanje je bilo, kaj bodo s tem hoteli doseči. Glede na to, da se bliža svetovno prvenstvo v nogometu, ki ga gosti Rusija, je bilo pričakovati, da se bo slej ko prej našel nek incident, s katerim bodo potem lahko opravičevali vsaj bojkot, če ne že kar odpoved prvenstva. Drugo področje je medijsko.

Prepoved oddajanja ruskih medijev v angleškem jeziku ne bi onemogočila le širjenja ruskega vpliva, zmanjšala bi moč domačih alternativnih pogledov, ki jim ruski mediji tako radi dajejo pozornost. Na koncu pridejo še dodatne sankcije. Do zdaj Rusije sankcije niso spravile na kolena, mogoče gre razmišljanje v smer, da jih dodatne bodo … več (piše: Sašo Ornik – Jin). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]