Redna služba – prvorazredni status, podjetnik ali s.p. – drugorazredni status. Kako dolgo še?

10. Jul 2017 20:22

Če je bila pred leti redna služba ena od prioritet vsakega slovenskega državljana, še posebej mladih, pa boste danes našli vse več takšnih, ki o redni službi v nekem poslovnem sistemu niti ne razmišljajo. Svoboda ustvarjanja jim pomeni veliko več kot socialna varnost redne službe pri nekem delodajalcu. Tudi to je odraz sprememb, ki jih je zakuhala kriza.

In če danes še velja, da je imeti redno službo prvorazredno statusno stanje, biti podjetnik ali espe pa odraz neke drugorazrednosti — ker v družbenem smislu velja za izhod v sili za vse, ki so jih sistemi izvrgli —, bo prihodnost morebiti prinesla obrat. Podjetniki in samostojni podjetniki bodo pridobili ugled svobodnih, neodvisnih, inovativnih in prebojnih členov družbe, medtem ko bodo za ujetnike veljali tisti vklenjeni v sisteme, ki ne zmorejo slediti tempu globalnih sprememb in potreb.

Tako med drugim zapišejo na blogu KaKa – kako komuniciramo?, kjer tokrat pišejo o tem, kako je svetovna gospodarska kriza in takratno odpuščanje in nezaposlovanje na nek način tudi spremenilo razmišljanje delovno aktivnega prebivalstva.

V zapisu se tudi sprašujejo kdaj bodo poklicani spoznali, da za enakomeren družbeni in gospodarski razvoj potrebujemo tako mlade in stare, visoko izobražene in poklicno kvalificirane.

Oznake: , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]