Rešitev po slovensko: lahko bi se izselili in si tako rešili narodni ponos

28. Jul 2016 07:07

Vzroki velikih družbenih sprememb se prepletajo s posledicami le-teh, saj se vse dogaja zelo naglo, skoraj je videti, da posledice prehitevajo vzroke, ker je svet danes manjši, kot je bil sinoči. Obojemu pa seveda botrujejo podnebne spremembe, omejenost naravnih virov in človeški faktor: pogoltnost tistih struktur, ki imajo vpogled na strašljivost zmanjkanja vsega kar imajo in intenzivno nadomeščanje s tistim, kar je še nepoznano za izkoriščanje, morda celo ni.

Človeštvo se seli od vekomaj, če je le tehnično izvedljivo. Naši predniki so odhajali na dolga potovanja z ladjami v Ameriko, mnogo otrok se je rodilo na njih, saj je bilo veliko žensk že nosečih, ko so odhajale na pot in otroci so ob prihodu v Ameriko dobili ameriška imena, za lažjo integracijo. Prav tako smo imeli jeseni priliko gledati nosečnice, ki so drle v novi boljši svet preko našega slovenskega ozemlja.

Če se priseljevanja dogajajo politično usmerjano, kot je bila prilika za časa Juge, ko je bilo treba premešati ljudi za lažjo manipulacijo z njimi, gredo stvari zložno, brez hudih pretresov, najprej v urbana središča z razpoložljivimi družbenimi stanovanji, kasneje z nakupom kmetijskih zemljišč na podeželju. Danes se rojeva že tretja mešana generacija priseljencev …več (piše Simona Gostinčar)

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]