Se našim tajkunom lastništvo medijev splača?

17. Feb 2018 08:08

Zakaj si tajkuni kupujejo medije? Kakšne koristi si od tega obetajo? In najpomembneje, ali te koristi tudi zares materializirajo, torej, se jim nakup medijev splača?

Kakšen vpliv pa sta imela Petan in Šrot na stanje medijskega poročanja v Sloveniji? Kako je njuna finančna in lastniška vpletenost v tiskanih medijih vplivala na uredniško svobodo povezanih medijev pri poročanju o njunih spornih poslih? Kako se ta povezava odraža predvsem v intenziteti in »tonu« poročanja povezanih medijev o njunih spornih poslih? V najini raziskavi ugotavljava, da se jima je po teh kriterijih lastništvo medijev kar obrestovalo, pa čeprav je eden končal v zaporu, drugi pa se resnim preiskavam še uspešno upira.

Že vse od 1990-ih let se pojavljajo polemike na temo lastniške koncentracije medijev v rokah posameznih zasebnikov ali združb. V želji po obvladovanju medijskega trga tako velika podjetja, ki po dejavnosti niso povezana z mediji, prevzemajo po velikosti v primerjavi z njimi mnogo manjše medijske hiše in jih združujejo v konglomerate, ki so precej lažje obvladljivi …več v zapisu Filipa Batiča in Žive Debevec

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]