Še pomnite New York?

30. Nov 2015 14:23

9-11_wtc»Tako kot po 11. septembru ZDA niso več to, kar so bile prej, tudi Evropa po 13. novembru ne bo več takšna, kot je bila.«: izjava zunanjega ministra Republike Slovenije, Karla Erjavca, o posledicah terorističnega napada v Parizu. (“Erjavec: Zaenkrat Ni Razloga Za Ustvarjanje Panike v Sloveniji” 2015) Vprašanje na mestu je, kake pa so ZDA po 11. septembru?

Sprememb je bilo ogromno, skoncentrirajmo se na dve velikih razsežnosti: 1) vojna proti terorizmu ter 2) masovni državni nadzor.

Tako uvodoma piše Marko Čuš in v nadaljevanju, v kronološkem vrstnem redu, razdela obe dve razsežnosti. Analiza jasno pokaže kakšen je nauk, ki ga lahko potegnemo iz 11. septembra 2001, ko so reakcije po terorističnem napadu, kot je priznal tudi Obama, privedle med drugim do nastanka Islamske države.

Če se lahko Evropejci iz ameriškega odziva na napade 11. septembra kaj naučimo, je to dejstvo, da moramo ostati mirni. Sprejemanje zakonov 45 dni za napadi ali še hitrejše vojaške invazije zelo očitno ne nosijo rezultatov.

Oznake: , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]