Slikanje apokalipse: “pri grški krizi se vidi, kako smo ljudje kot množica enostavno neumni”

1. Jul 2015 07:07

varoufakis_grexit“Pri grški krizi se vidi, kako smo ljudje kot množica, enostavno neumni. Desant samih grkov na bankomate, jokcanje slovenceljčkov za posojenim denarjem. Orkestriran medijski napad na grške in ostale levičarje – zmaga neoliberalnega koncepta sveta je spet malce bližje. 

Pa skušajmo pogledati na zadevo brez pretiranih čustev, ki meglijo dejansko stanje. Zdaj je vsem jasno, da je Grčija precej skorumpirana država, ljudje tam niso ravno navdušeni nad izstavljanjem računov in plačevanjem davkov, imajo razbohoten, neorganiziran in preplačan javni sektor, prekmalu gredo v pokoj in imajo previsoke pokojnine. V njihovem davčnem sistemu je kup izjem.

Leta in leta so se zadolževali in zdaj so prišli zapadli računi. Živijo boljše od nas – torej prerazkošno! Recimo, da je tako, ampak problem ni v tem… Grčija ni v ničemer spremenila svojega obnašanja npr. v zadnjih petnajstih letih. Siva ekonomija, korupcija, ugodnosti, lenoba – temu bi skoraj lahko rekli nacionalni šport. Ki je trajal in trajal, pa so se vedno nekako na lep način izvlekli skozi. Kaj se je zgodilo vmes, da je najstarejša svetovna demokracija postala nevzdržna in dolg države praktično neizterljiv?”

Odgovor na vprašanje najdete v pričujoči analizi grškega dolga in evropskega dogajanja blogerja Neue Ekspresa.

Oznake:, , , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]