“Slovenci se iz svoje intimne zgodovine nič ne naučimo”

4. Jul 2017 08:36

Nekaj razmislekov, zakaj se o ljudeh, kakršen je bil G. Tič nismo sposobni pogovarjati … Razlogi, zakaj se Slovenci iz svoje bolj intimne zgodovine nič(ali zelo malo) ne naučimo, tiči tudi v dejstvu, da jo zelo malo-če sploh, poznamo.

Družine iz časa, ki mu rečemo ”nekoč”, radi slikamo kot trdne, pokončne, nosilke vrednot, tako moralnih kot tudi družbenih. Drži, da so pogosto bile takšne. Če ne v resnici, pa vsaj na videz. Pogosto se je v zakulisju skrivalo marsikaj, kar je povzročilo, da so se medsebojni odnosi skrhali, ni jih bilo malo, ki so posledice le-tega občutili vse življenje.

Žal so potem travme prenašali tudi na potomce- vse do današnjih dni. Zato jih je danes toliko, ki so zaznamovani z ”vzorci”, ki jim ne znajo ubežati. Za Slovence je značilno, da se zelo neradi ”odpirajo” in pogovarjajo. Pred drugimi radi tudi igrajo, da jim gre bolje, kot je, morda, videti.

Ni jih tako malo, ki imajo doma, na polici, tako imenovane ”priložnostne maske”. Eno uporabljajo za takrat, ko gredo ven, med ljudi, druga je namenjena prijateljem, tretjo si nataknejo v krogu družine, četrto pa takrat (ni pa nujno), ko so sami s seboj … več (piše: Milena Miklavčič). 

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]