Slovenija daleč pod EU povprečjem pri vlaganju v raziskave in razvoj. Komu se Cerar in profesorska druščina v vladi želi maščevati?

23. Jan 2018 07:07

Javni izdatki Slovenije za raziskave in razvoj, merjeni kot delež v BDP, strmo upadajo po letih 2009-2011.

Od leta 2010 se je ta delež zmanjšal za 0.17% BDP (iz 0.66% na le še 0.49% v 2016). Za razliko od Slovenije, ostaja evropsko povprečje konstantno na ravni okrog 0.75% BDP, medtem ko Avstrija hitro drvi naprej in je povečala ta delež že na 0.87% BDP in se približuje staremu “lizbonskemu” cilju 1% BDP za javna vlaganja v RR.

Dr. Jože P. Damijan v tokratnem zapisu predstavlja alarmantne podatke in med drugim izpostavlja zanimivost, da je sedanja vlada Mira Cerarja sredstva za visoko šolstvo še dodatno sklestila. In to vlada, katere predsednik je univerzitetni profesor, prav tako pa sta (bila) univerzitetna profesorja tudi finančni minister Dušan Mramor ter ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič.

Ob tem je tudi zanimivo, da je bil Gregor Golobič kot minister za visoko šolstvo edini minister, ki ni izhajal iz profesorskih vod, in bil hkrati visokemu šolstvu najbolj naklonjen.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]