Rusi dežurni krivci: slovenski mediji zgolj prepisali lažno novico o napadu ruskih hekerjev

4. Jan 2017 07:07

Rusi so zadnje mesece s strani zahodnih medijev prikazani kot dežurni krivci za praktično vse, kar se slabega zgodi. Tako je nedavno Washington Post objavil zgodbo, da so ruski hekerji vdrli v ameriško elektroenergetsko podjetje družbe Burlington Electric v Vermontu. Novico so brez preverjanja povzeli tudi mnogi slovenski mediji.

In kar bi najmanj pričakovali od novinarjev, torej da se novice ne zgolj prepisuje ampak se prej zadeva še vsaj malce preveri, je storil bloger Sašo Ornik Jin in kaj hitro ugotovil, da je bila novica lažna.

Kar se je zgodilo je, da so na enem izmed računalnikov v podjetju, računalniku, ki niti ni bil priklopljen v omrežje, našli neko staro zlonamerno ukrajinsko kodo. Na enem računalniku! Nepovezanem v omrežje! Staro ukrajinsko zlonamerno kodo!

Pri Washington Postu so seveda vedeli, da niso ravno zapisali resnice, zato so hiteli popravljati svoje naslove, ampak preveč jih seveda ni motilo. V njihovem interesu je bilo, da v svet vržejo pač še eno zgodbo o ruskih hekerjih, ki da so vplivali na ameriške predsedniške volitve, zdaj pa vdirajo v vsak sistem, v katerega pač lahko vdrejo. Ne za eno, ne za drugo ni dokazov, je pa kljub temu o tem veliko napisanega.

In tako deluje manipuliranje, proti kateremu se je težko boriti… nadaljevanje na blogu.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]