Jože P. Damijan: “Tokrat se je slovenski politiki poker z arbitražo dobro izšel”

29. Jun 2017 20:18

Razsodba arbitražnega sodišča je v Sloveniji naletela na pretežno pozitivne odzive. Seveda z nekaj izjemami, kjer je Slovenija potegnila kratko, je pri najpomembnejšem vprašanju reševanja meje – to je v Piranskem zalivu – Slovenija potegnila daljši konec, a tudi tu rešitev ni idealna. Dobila je pribljižno štiri petine tega ozemlja in dostop do odprtega morja, čez nekakšen služnostni koridor.

Razsodbo je na svojem blogu komentiral tudi Jože P. Damijan.

Meni, da se je tokrat slovenski politiki poker z arbitražo dobro izšel… hrvaški politiki pa taktiziranje in zavlačevanje  glede določitve meje malce manj.

Za prebivalce prej spornih mejnih območij ta arbitražna sodba seveda pomeni bodisi veliko olajšanje ali veliko razočaranje, v vsakem primeru pa konec negotovosti. Glede najbolj spornega dela (meje na morju), je bila arbitražna odločitev večinoma prestižnega pomena. Sama meja na morju oziroma stik z mednarodnim morjem je v normalnih časih zgolj simbolnega pomena. Realen pomen bi ta morski stik dobil šele v primeru resnih (vojaških) zaostritev med državama, ko bi Hrvaška lahko zablokirala slovenski dostop do mednarodnega morja. Za kaj takšnega bi seveda bil najbrž potreben razpad EU ali pa tretja svetovna vojna… nadaljevanje na blogu.

foto: hina

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]