Upravljanje državnega premoženja: ciljni donos 8%, polne nagrade pa že za dosežen 3,5% donos

28. Okt 2015 08:07

place_evroposlanciV strategiji upravljanja državnega premoženja je zapisana ciljna donosnost upravljanega premoženja v višini 8% (osem odstotkov), za naslednja tri leta pa malo nižja, in sicer 5,9%, 6,3% in 7,1%.

V strategiji je torej država določila kar ambiciozne cilje, a kot piše Marko Pavlišič je bila država očitno precej manj ambiciozna, ko je določala nagrade nadzornikom SDH – Slovenskega državnega holdinga. Tukaj namreč vidimo, da nadzornikom pripada že 10% povečanje plačila za opravljanje funkcije, če je dosežen donos če 2%. In nato naprej do 40% povečanja plačila, če je dosežen 3,5% donos upravljanega premoženja.

Torej, z doseženim donosom, ki je 2x nižji od ciljnega donosa, si bodo nadzorniki že prislužili maksimalni 40% variabilni del plačila za opravljanje funkcije.

Če so bili tujci v DUTB, kljub dobremu delu, razrešeni, lahko sedaj to končno tudi razumejo. V Sloveniji se polne nagrade izplačujejo zgolj za nedoseganje ciljev. Za dobro delo namreč sledijo razrešitve, še doda Pavlišič.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]