V čigavi lasti je zdravje ljudi?

22. Maj 2013 09:12

Zaenkrat je vsa pozornost in sredstva države namenjena uradni medicini. Alternativne metode zdravljenja, menda zaradi znanstveno nedokazljive učinkovitosti, nimajo državne finančne podpore in so tudi zakonsko omejene pri svojem delovanju. Ministrstvo za zdravje razporeja zbrana sredstva v bolnišnice in druge ustanove, v izobraževanje zdravnikov in drugega nujnega osebja ter za zdravila.

Kot piše bloger Rado, ki med drugim meni, da znanje medicine za učinkovito vodenje organizacije kot je Ministrstvo za zdravje ni najpomembnejše, se postavlja vprašanje, kdo naj bo odgovoren za organiziranje ustanov in celotnega zdravstvenega pogona? Naj bodo to zdravniki, ki najbolje od vseh poznajo človeško telo? Ali pa naj bodo to bolniki sami, kajti ne le, da za njih zdravje gre, ampak lastno zdravljenje tudi financirajo sami?

Ob koncu zapisa pa omeni še zdravniško zbornico in zdravniške sindikate, ki sta, kot piše, nedvomno močni organizaciji, ki delata za interese zdravnikov. Toda v kolikšni meri, če sploh, ti dve organizaciji delujeta tudi v dobro bolnikov bomo morali pa šele spoznati.

Oznake:, , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]