Varoufakis predlagal Merklovi kako lahko namesto grobarke postane rešiteljica EU

17. Mar 2015 13:23

angela-merkelVaroufakisov je minulo soboto v govor na konferenci ob jezeru Como ob analizi vzrokov evrske krize in pojasnilih, zakaj politika kvantitativnega sproščanja (Quantitative easing, QE) v EU v takšni obliki, kot jo zasleduje ECB, ne more uspeti, predlagal tudi rešitev imenovano “decentralizirana evropeizacija”.

Gre za predlog, kako rešiti EU brez njene politične federalizacije, vendar s federalizacijo na štirih področjih: bančni sektor, investicije, javni dolg in humanitarna kriza. Varoufakis je na primeru investicij pokazal, kako bi ECB lahko v spregi z EIB učinkovito izvedel politiko QE: tako da bi EIB financiral denimo Junckerjev panevropski program investicij z izdajo obveznic, ki bi jih nato ECB odkupila v programu QE.

Na ta način bi bila dosežena dva velika cilja v enem samem zamahu: spodbuditev vseevroopske rasti prek zagona investicij ter izhod iz deflacijske depresije. In kar je najlepše: ta program, tudi če bi znašal 500 ali 1,000 milijard evrov, ne bi stal nič, kajti ECB ta denar ustvarja iz nič, obveznice EIB pa za večno obdrži v svoji bilanci. Inflacija pa je zgolj zelo zaželena kolateralna posledica tega početja.

Več v tokratnem zapisu dr. Jožeta P. Damijana.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]