Vojne robotov – prihodnost nam bo postregla s številnimi nevarnostmi

6. Maj 2017 13:23

Raziskovalci so ugotovili več ranljivosti specifičnega modela robotske roke uporabljane v tovarnah, pišejo pri Motherboard.

Obstaja možnost, da hekerji prevzamejo nadzor nad stroji in povzročijo škodo v proizvodnem procesu, kar lahko povzroči okvare pri proizvodu ali celo ogrozi človeška življenja. Rusi načrtujejo, da bodo svoje nove tanke T 14 na enotni platformi Armata, sčasoma spremenili v avtomatizirano orožje, brez posadke.

Že zdaj preizkušajo manjše sisteme, celo v Siriji je takšno orožje doživelo ognjeni krst. Glavni bojni tank, ki deluje brez posadke, bi pa seveda bil pomemben korak naprej. S tem pride nevarnost, da nasprotnik vdre v avtomatizirano orožje in mu da nove naloge.

Na vojaškem področju nam prihodnost lahko postreže z veliko uporabo robotov na vseh področjih. Brezpilotna letala, ki so zdaj vodena na daljavo, lahko nadomestijo brezpilotna letala, ki si sama izbirajo in napadajo cilje. V logistiki lahko konvoji brez voznikov oskrbujejo vojake na bojišču.

Na samem bojišču si lahko človeški vojaki obetajo pomočnike, ki bodo uporabljeni tam, kjer je nevarnost za ljudi zelo velika in so pač bolj pogrešljivi. In tako dalje … več (piše: Sašo Ornik).

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]