Vročinski valovi: globalno segrevanje ogroža več 100.000 Slovencev

4. Dec 2018 10:26

Daljša neprekinjena obdobja vročine bodo v Sloveniji vse bolj pogosta in intenzivna. Država pa še nima celostne strategije za boj proti podnebnim spremembam.

Vzdrževalna dela na cesti so tudi letos spremljala turistično konico. Avtomobili so se ustavili v poletnem zastoju na primorski, gorenjski ali kateri drugi slovenski avtocesti. V vozilih z ugasnjenimi motorji je začela hitro naraščati temperatura, saj klimatske naprave niso več hladile vroče notranjosti.

Človeško telo je energijsko razmeroma potratno, saj proizvaja veliko toplote – še zlasti med težjim fizičnim delom. Ob tem lahko ohranja telesne funkcije samo v zelo ozkem temperaturnem pasu, ki velja za normalno telesno temperaturo: okrog 36,5 stopinje Celzija. Ko telo zazna povišano telesno temperaturo, se sprožijo procesi ohlajanja. Srce mora izčrpati toplejšo kri iz notranjosti na površino telesa, kjer se ohladi.

Ta proces deluje normalno, dokler ima posameznik zdravo srce in ožilje, če nima težjih bolezni dihal, če popije dovolj tekočine in v zraku ni preveč vlage, ki bi zmanjšala izhlapevanje potu. Pa tudi, dokler dela v območju idealne delovne temperature: med 20–22 stopinjami.Nekateri potniki so poskušali zagrniti vetrobranska stekla in se zavarovati pred soncem. Zraven avtomobilov pa so se izmenjevali cestni delavci, ki jim je bilo zaradi svežega asfalta in izpuhov mogočnih delovnih strojev še bolj vroče … več (piše: Lenart J. Kučić za Pod črto). 

Oznake: ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]