Zakaj se boriti za okolje?

7. Jan 2019 12:17

Tale stran je zadnji mesec, dva nekoliko samevala. Vem. Spremembe v življenju, pomanjkanje motivacije … Take stvari, pač. Se pa danes, na zadnji dan starega leta, javljam z eno za razmislek. In sicer: Zakaj se sploh boriti za čisto okolje?

To vprašanje sem si včasih precej pogosto postavljala in, priznam, kdaj pa kdaj si ga zastavim še danes. Predvsem takrat, ko mi zadiši tisti veganski jogurt v Hoferju, v zadnjih tednih pa tudi tedaj, ko z glavo, prepolno drugih stvari, poskušam razmišljati o tem, kje najti koristna in okolju prijazna božična darila.

Disclaimer: Zgoraj omenjeni primer je sicer predvsem posledica moje neorganiziranosti – ko si vzamem čas, vedno stuhtam kakšno luštno darilo, ki ni okolju škodljivo in se ga prejemnik res razveseli. Si pa predstavljam, da se takšna in drugačna vprašanja marsikomu vrtijo po glavi. In se temu niti ne čudim.

Ko berem, gledam in poslušam o okoljevarstvu in okolju nasploh, vedno dobim občutek, da gre za entiteto, ki je povsem ločena od nas in k varovanju katere nas zavezuje zgolj in samo dobrota v našem srcu (in sem ter tja krivda, ki jo vzbujajo zapisi na blogih, kot je moj). Občutek imam, kot da smo vsi, ki se borimo za čisto okolje, dojeti kot tiste TV reklame, v katerih ljudi prosijo, naj prispevajo kak evro za afriške otroke, od katerih ne bomo imeli nikoli nič drugega kot zadovoljstvo, da smo nekje nekomu pomagali. Pa v resnici niti približno ni tako … več (piše: Martina). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]