Zaskrbljenih zaradi (že preklicane) epidemije vedno manj, protestniki na kolesih z večinsko podporo

15. Maj 2020 06:40

Vlada je na večerni dopisni seji preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca 2020. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji. Ker pa še vedno ostaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni COVID-19, se še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji COVID-19.

Medtem je družba Valicon opravila novo javnomnenjsko raziskavo, ki je pokazala, da se splošna zaskrbljenost še naprej niža, zdaj je razmerje med bolj in manj zaskrbljenimi že skoraj poravnano na 50 % – 52 % je bolj zaskrbljenih, 48% pa bolj ne. Na drugi strani še naprej vztraja nezadovoljstvo z ukrepi vlade za zajezitev virusa – delež tistih, ki jih označujejo kot prestroge, je zopet višji in znaša 42%, kar je tri odstotne točke več kot pred enim tednom.

Obenem raziskava kaže, da skoraj dve tretjini vprašanih (63%)  meni, da so seznanjeni z vsebino protestov na kolesih, da je tak način protestiranja bolj primeren kot ne, pa meni več kot polovica vprašanih (54%), skoraj tretjina jih meni, da je povsem primeren (32%), dobra petina, da so bolj primerni kot ne (22%). Še nekaj več se jih z zahtevami protestnikov strinja (57%) – slaba tretjina povsem (31%), dobra četrtina bolj da kot ne (27%).  Enak odstotek protestnikov na kolesih ne podpira (27%), skupaj ena šestina pa se jih do tega ne more opredeliti (10%) ali pa z njimi niso seznanjeni (6%) – teh o podpori protestom zato niti nismo spraševali.

Raziskava je tudi pokazala, da še vedno pa narašča skrb za posledice v gospodarstvu… celotno raziskavo najdete tukaj.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]