Bančna luknja – posledica naše kolektivistične kulture

21. Feb 2014 14:52

prazen_bancni_trezorZakaj bankirji tajkunom niso pokazali vrat, ko so slednji želeli pridobiti dvomljiva bančna posojila za prevzem podjetij?

Kot trdi Anže Voh Boštic se odgovor domnevno skriva v naši kulturi. Slovenija je namreč močno kolektivistična družba, kar pomeni, da je obnašanje v skladu s pričakovanji naših sorodnikov, prijateljev, znancev, sodelavcev, poslovnih partnerjev za nas pomembnejše od spoštovanja zakonov in uradnih predpisov.

Povezavo med korupcijo pri dajanju posojil in kulturo naroda dokazuje tudi raziskava štirih ekonomistov, ki je bila lani objavljena v ugledni znanstveni reviji Journal of international business studies. Avtorji so v analizo vključili 38 držav, Slovenije sicer ni bilo med njimi. A z vidika statističnega sklepanja to ni pomembno – statistična analiza je namreč pokazala, da se banke v državah s kolektivistično kulturo soočajo z več korupcije pri dajanju bančnih posojil kot države, kjer prevladuje kultura individualizma.

Kaj kolektivistična kultura sploh je ter kakšen je indeks individualizma v Sloveniji v nadaljevanju zapisa predstavlja Boštinc.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]