Delo ni samo plača, delo je temelj dostojanstva in Trump to očitno razume

5. Dec 2016 07:07

Medtem ko Donald Trump sestavlja svojo ekipo s katero bo 20. januarja prevzel vodenje ZDA, se v obdobju odkar je šokiral politično medijski svet kristalizira še ena stvar.

To je naslovna trditev, ki je sociologom seveda že dolgo jasna, medtem ko jo mnogi ekonomisti in politični analitiki šele zdaj spoznavajo.

Mnoge je najbrž to spoznanje udarilo šele po Trumpovi presenetljivi zmagi, dobljeni predvsem po zaslugi glasov bele “delavske” populacije.

Nekako je dozorelo spoznanje, da sta globalizacija in pomanjkanje socialnih politik pustili globoke rane v ameriški družbi in volilne preference volivcev premaknile proti ekstremom. Prva je odnesla delovna mesta, druga pa ni kompenzirala te izgube delovnih mest. Vendar to ni nujno vsa resnica.

Tudi če bi socialne politike posameznikom v celoti nadomestile izpad prihodkov zaradi izgube delovnega mesta, pa njihovo počutje ne bi bilo enako. Volivci na socialnih transferjih ne bi nujno glasovali enako, kot če bi bili zaposleni in prejemali ekvivalentne prihodke.

Zdaj to ugotavljajo tudi ekonomisti med katerimi je tudi dr. Jože P. Damijan, ki v nadaljevanju zapisa piše o tem, kar je politični naturščik Donald Trump dojel pred vsemi in zmagal ameriške volitve.

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]