Izginjanje srednjega razreda ruši temelje bodoče gospodarske rasti

1. Okt 2016 08:09

Ta raziskava je letos poskrbela za precej vznemirjenja. Gre za eno izmed ključnih raziskav, ki kaže, kako izginjanje srednjega razreda v ZDA ruši temelje makroekonomske stabilnosti. Alichi, Kantenga & Solé iz IMF so analizirali trende polarizacije dohodkov treh skupin prebivalcev v ZDA v obdobju 1970-2014 in ugotovili, da se je srednji razred po letu 1970 močno zmanjšal tako po deležu v številu gospodinjstev kot po deležu v dohodkih.

Pričujoči rezultati omenjene raziskave, ki jih predstavlja Jože P. Damijan, kažejo, da izginjanje srednjega razreda vodi v makroekonomsko nestabilnost zaradi zniževanja agregatnega povpraševanja in posledičnega kreditnega stimuliranja usihajoče zasebne porabe.

Od tukaj pa seveda tudi sledijo jasne implikacije, da je treba povečati dohodke spodnjemu in srednjemu sloju in efektivno zmanjšati polarizacijo, če želimo zagotoviti stabilno gospodarsko rast v prihodnosti. To pa seveda pomeni, da se bo kapital moral odpovedati delu svojih dobičkov na račun povečanja deleža dohodkov od dela v razdelitvi BDP, kar je jasno že vsem tudi IMF-u.

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]