Na borzah v zadnje pol leta izpuhtelo več tisoč milijard

22. Jan 2016 07:07

Zdi se, da se grožnje z novo finančno krizo, ki naj bi svet prizadela še bolj kot tista, ki se je začela leta 2008, nekako uresničujejo. Če pogledamo samo na kitajski borzni trg: 12. junija 2015 je glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite (SSEC) dosegel vrednost 5166,35 točk, danes je njegova vrednost le še 2976,69 točk, kar pomeni približno 42 odstotni padec. Nič bolje se ne godi tudi drugim večjim svetovnim borznim indeksom. V pol leta je torej izpuhtelo več tisoč milijard. 

Visoka rast borz je bila v zadnjih letih spodbujena s poceni denarjem centralnih bank (s pomočjo nizkih ključnih obrestnih mer in tako imenovanega kvantitativnega sproščanja), ki so tako “skušale pomagati” realnemu gospodarstvu, da se izkoplje iz prejšnje krize. A ta pomoč je “pritekala” preko velikih komercialnih bank, ki pa so – rajši kot posojale gospodarstvu in prebivalstvu – špekulirale na borzah, kar jim je prinašalo mnogo višje dobičke, kot če bi denar posojale podjetjem in prebivalstvu.

Rok Kralj ob tem meni, da bo tokrat pa res čas za temeljite reforme, ki po letu 2008 niso bile storjene, razen v obliki malih kozmetičnih popravkov.

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]