Na zdravljenje v tujino?

4. Nov 2013 14:52

Kaj se dogaja s slovenskim zdravstvom? Grozi njegov propad? To je bilo vprašanje na katerega so v nedavni oddaji 24ur skušali odgovoriti minister za zdravje Tomaž Gantar, direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin in zdravnik ter bivši minister za zdravstvo Dušan Keber.

Kot piše avtor bloga Iatrogeni je novinarka očitno imela idejo, da je problem potrebno predstaviti kot grozeči propad slovenskega zdravstva, ker naj bi nam vse stranke ušle k sosedom in bomo obubožali ter bankrotirali. Kot piše je to zelo naiven in senzacionalističen pogled.

Koliko Slovencev bo odšlo v tujino na zdravljenje je namreč nemogoče oceniti, vendar se glede na naglo padanje standarda zdi, da ta številka ne bi bila zelo velika. Po drugi strani pa tudi ni prepričan, da so v tujini kapacitete planirali tako, da jih bodo prodajali tujcem. K temu poda primer, ki ga je pred leti zasledil v tujini. Prav tako pa dvomi, da je katerokoli zdravstvo, brez posebnih priprav, sposobno absorbirati zelo veliko število pacientov v primeru, da bi npr. polovica bolnikov UKC Ljubljana, ki ima letno 100 000 bolnišničnih obravnav, odšla v tujino.

Oznake: , , , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]