Naša neizprosna potrošnja uničuje planet

28. Nov 2017 11:46

Potrošništvo je že dolgo nazaj preraslo vse razumne meje. Tega se vsi po vrsti zavedamo, a kljub temu se zdi, da bo nemara to norijo nekoč morala ustaviti kar “mati Zemlja”. No tu in tam že sedaj pokaže, kaj si misli o tem.

Rast se mora nadaljevati – je povsod glavni politični imperativ, ki uničuje Zemljo. Ne znamo je ohraniti zelene, zato potrebujemo nov sistem

Vsi želijo vse – kako lahko to deluje? Obljuba ekonomske rasti je, da bodo lahko revni živeli kot bogati, bogati pa kot oligarhi. Toda že smo prestopili fizične zmožnosti planeta, ki nas vzdržuje. Podnebne spremembe, izguba rodovitnih tal, propad habitatov in različnih vrst, morje iz plastike, uničevanje žuželk: vse to so posledice naraščajoče potrošnje. Obljube zasebnega luksuza za vsakogar ni mogoče doseči: za kaj takega nimamo niti fizičnega niti ekološkega prostora.

Toda rast se mora nadaljevati: to je povsod politična imperativ. In svoje okuse moramo temu ustrezno prilagoditi. V imenu avtonomije in izbire, oglaševanje uporablja najnovejše ugotovitve v nevroznanosti, da bi zaobšlo naše obrambne mehanizme… nadaljevanje na blogu Oglaševanje na tehtnici.

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]