Odškodnina v primeru prometne nesreče je denarna pravica, ki vam pripada po zakonu

22. Maj 2019 11:33

Kako pravilno ravnati v primeru prometne nesreče in kakšna je vsebina odškodninskega zahtevka zaradi poškodb v primeru prometne nesreče?

Odškodnina v primeru prometne nesreče je denarna pravica, ki vam pripada po zakonu.

Takoj po prometni nesreči je potrebno izpolniti EU poročilo – evropsko poročilo o prometni nesreči, ali poklicati policijo. Za tistega, ki je bil sam kriv za prometno nesrečo je obvezen pogoj, da pokliče policijo v roku 24 ur in naredi preizkus alkoholiziranosti.

Priporočeno je, da se v primeru prometne nesreče oglasite pri zdravniku, saj je včasih še tako zanemarljiva poškodba ali bolečina lahko huda zdravstvena težava, ki takoj po nesreči ni tako zelo občutna. Oškodovanec je namreč v trenutku prometne nesreče v šoku in telo takrat na drugačen način  sprejema dejanske informacije.

Prometna nesreča je del odškodninskega prava in smiselno je, da se v primeru prometne nesreče zglasite pri kakšnem pravnem strokovnjaku, ki je specializiran za odškodninsko pravo.

Veliko ljudi po prometni nesreči ne obišče osebnega zdravnika ali urgence in se odpravi domov. Ko je obisk zdravnika zaradi povečane intenzitete bolečin naknaden (od 4 dni do 8 dni po prometni nesreči), stranka ni upravičena do odškodnine zaradi poškodbe pri prometni nesreči.

Odškodninski zahtevek za telesne poškodbe se vloži zoper pristojno zavarovalnico in v primeru prometne nesreče zajema nematerialno škodo in tudi določeno materialno škodo kot so izpad dohodka, izgubljeni dobiček, bodoči izgubljeni zaslužek v obliki denarne rente, potni stroški in vsi ostali stroški v času zdravljenja.

Vsebina odškodninskega zahtevka v primeru prometne nesreče je opisana glede na oškodovančeve zdravstvene težave. V večini primerov po prometnih nesrečah oškodovanci nekaj dni pogosto trpijo  hude telesne bolečine in nato še več tednov srednje hude bolečine, ki postopoma izzvenijo v lahke telesne bolečine. Pri nekaterih osebah lahko trajajo bolečine dlje časa in povzročijo trajnostne posledice.

Vsak udeleženec prometne nesreče utrpi močan strah v posledici nezgode, tako primarni, kot sekundarni. Primarni strah je vedno trenuten in močan, saj do prometne nesreče pride načeloma iznenada. Sekundarni strah pa je lahko intenziven in dolgotrajen, saj se oškodovanec boji za izid svojega zdravljenja.

Vedno so prisotne duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti, saj je skoraj vsak udeleženec prometne nesreče bil zaradi nastalih posledic omejen pri določenih aktivnostih ter tudi vsakdanjih opravilih. Večino časa mora poškodovana oseba mirovati ter se izogibati vsakršnim obremenitvam, ki so bile pred nezgodo vsakodnevni del oškodovančevega življenja.

Pri udeležencih v prometnih nesrečah je velikokrat prisotna tudi skaženost, ki je lahko zelo moteča. Pri tem velja poudariti, da nekateri oškodovanci zaradi prizadete zunanjosti trpijo dolgotrajne duševne bolečine.

Za več informacij za uveljavitev odškodnine v primeru prometne nesreče se obrnite na vrhunske in priznane odškodninske strokovnjake: Visoka odškodnina Planinšec – http://www.visokaodskodninaplaninsec.si/

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]